Så här i jultid kan valnötter förtjäna lite extra uppmärksamhet, också i form av “Politiska Valnötter” – varav en stor andel hålls i okunskap om den biomakt och biopolitik, som pågår inom den väl avskärmade statsapparaten

I flera år har man kunnat höra svensk vänster varna för att högern vill vrida tillbaka klockan till 1800-talet. Nu är åtminstone den ideologiska punkten nådd – Marie Söderqvist kan i Expressen rätt upp och ner skriva att hon tycker det är dags att avskaffa den allmänna rösträtten. Hon har, antagligen mot sin vilja en god poäng. Väljarna tycker inte att det spelar någon större roll om borgarna eller sossarna sitter i regeringen. Och det är ju faktiskt sant – det är en skillnad i procentsatser, inte i konkreta målsättningar. Politiken har inget värde för de flesta eftersom den inte vill betyda någonting. Det kapitalo-parlamentaristiska systemet gräver genom sin sammansättning sin egen död. Politiken blir till ett system för att leverera varor, precis som allting annat.

Men visst, det är ju skillnad på de varor som levereras. Man kan ju fråga sig om Reinfeldt hade kunnat bli vald om folk verkligen vetat vad han stod för. Men maktinnehavet kanske inte är Söderqvist så kärt att hon bekymrar sig om det – eller är det så att hon vet om just att de som blev lurade sist är samma personer som kommer rösta tillbaka sossarna på ren reflex? Antagligen.

Orginallänk: http://krigstid.wordpress.com/2008/01/

Varför offentliggörs inte den avgörande BioMakten och BioPolitiken i valprogrammen?

Motion 2004/05:So641 Biopolitik

MER INFORMATION
Behandling av 2004/05:So641
Inga bilagor.

Motion till riksdagen

2004/05:So641

av Chatrine Pålsson m.fl. (kd)

Biopolitik

1 Sammanfattning

Den medicinska teknologin och forskningen har med förfinade metoder och tekniska landvinningar trängt allt djupare in i livets biologi och kemi. Detta påverkar hela människans livscykel. Speciellt märkbara är resultaten av denna inriktning vid livets början och livets slutskede.

Idag står samhället inför ett betydelsefullt vägval när det gäller synen på människovärdet och den personliga värdigheten. Risken är stor att delar av den medicinska forskningen leder till att synen på och respekten för det mänskliga livet alltmer tunnas ut. Människovärdet är knutet till existensen, inte till olika stadier eller situationer i den enskilda människans livscykel eller till hennes förmågor eller egenskaper. Denna människosyn är grunden i kristdemokratisk politik för att hantera utmaningarna som den moderna medicinska forskningen ställer oss inför.

Kristdemokraterna anser att rätten till mänskligt liv är av den karaktären att det borde åligga det allmänna att positivt verka för att denna rättighet skyddas och främjas. Den mest grundläggande mänskliga rättigheten, rätten till liv, bör därför ingå i regeringsformens värdeorientering i målsättningsstadgandena.

Informativa länkar till biomakt och biopolitik

1.  http://translate.google.com/translate?hl=sv&langpair=en%7Csv&u=http://www.zoeforward.org/wp-content/uploads/2008/08/dubrovnik_iuc_2002.pdf

2.  http://www.culturemachine.net/index.php/cm/article/viewArticle/27/34

3. http://www.google.com/search?q=didaktik+pedagogik&rls=com.microsoft:sv:IE-SearchBox&ie=UTF-8&oe=UTF-8&sourceid=ie7&rlz=1I7GGHP_svSE460#q=makt+och+biopolitik&hl=sv&rls=com.microsoft:sv:IE-SearchBox&rlz=1I7GGHP_svSE460&tbs=clir:1,clirtl:en,clirt:en+power+and+biopolitics&prmd=imvns&ei=yzHxTtNXj_bhBL_oqdQB&start=10&sa=N&fp=1&biw=1024&bih=425&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&cad=b

Advertisements

~ by blombladivinden on December 25, 2011.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: