Cybernetik: Signalbehandling för kontroll och kommunikation i och mellan människor

Norbert Wiener (26 november 1894, Columbia, Missouri – 18 mars 1964, Stockholm, Sweden) professor i matematik och fysik vid MIT  är författaren till boken: The Human Use of Human Beings  (sofistikerad osynlig människohandel), som utkom 1950.

Wiener var medveten om löftet och faran med de nya teknologierna han hjälpte till att uppfinna. Efter andra världskriget, blev han en påträngande röst som krävde reglering av de militära teknologierna.

Hans egen vision av ett humant samhälle, var att de cybernetiska feedback elementen skulle möjliggöra en bättre hantering av ekonomin och samhället som helhet. Han var mycket bekymrad över de potentiella destruktiva elementen i teknologierna, vilka kan generera automatiserad makt till en häskarelit, för kontroll av enskilda individer och grupper i samhället. Han var orolig för ett samhälle där de med know-how kunskapen, skulle beröva de maskin-producerade-slavarna all mänsklig värdighet och frihet.

Mera… Welcome to Principia Cybernetica Web

I Göteborgs Universits regi anordnades TAP-Seminariet år 2005, där diskuterades också transhumanismens diskurs. (Ursäkta, men vem vill få sitt liv styrt av en dataoperatör, med kunskaper i neurala och sociala ingenjörskonster? Som kanske dessutom, har ”the winner take it all – mentaliteten.”)

Advertisements

~ by blombladivinden on March 24, 2011.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: